orlicke-hory.unas.cz

Opočno

Opočno – město, které toho ukrývá více, než jen krásný zámek a výbornou zmrzlinu.

Státní zámek Opočno

Opočenský zámek svoji historii píše již od 11. století. Postupným vývojem, přes gotický hrad a honosné renesanční sídlo Trčků z Lípy, se dostal do rukou Colloredo-Mansfeldů, kteří z něj udělali pohodlné aristokratické sídlo využívající nejmodernější výdobytky techniky přelomu 19. a 20. století.

Trčkové z Lípy

Trčkové z Lípy započali se stavbou velkolepého renesančního areálů, jehož součástí nebyl pouze zámek, ale i letohrádek, míčovna a další stavby. Opočno se v době Trčků – nazývané zlatým věkem Opočenska – stalo centrem jejich rozsáhlého východočeského panství. Osud Trčků byl však zpečetěn vraždou Adama Erdmana Trčky z Lípy v Chebu roku 1634 společně s Albrechtem z Valdštejna. 

Colloredo-Mannsfeldové

Po éře Trčků přichází do Opočna rodina Colloredů, která v průběhu následujících třech staletí dokončila stavbu zámku, a vděčíme jí za současnou podobu. Pro současný stav zejména interiérů zámku byl nejdůležitější postavou Josef II. Colloredo-Mansfeld (1866 – 1957), který do Opočna nashromáždil sbírky rodiny z mnoha dalších rodových sídel v Čechách i v cizině, proto dnešní návštěvníci zámku mohou obdivovat bohaté etnografické sbírky, velkolepou obrazárnu i rozsáhlou sbírku palných i chladných zbraní.